Qui protegeix el patrimoni?

Remodelació de Plaça Catalunya a Castellar del Vallès, 03/06/2017
Patrimoni són tots aquells béns que pertanyen a una comunitat i la identifiquen; béns catalogats i protegits per tal de preservar la memòria i la identitat del poble. La tasca del consistori, siguin quines siguin les seves sigles, és salvaguardar aquests béns que pertanyen única i exclusivament a tots els habitants de la vila; uns béns que poden ser de valor artístic, arquitectònic, arqueològic, ambiental o paisatgístic.

En el Pla Especial del Catàleg de Béns a Protegir de Castellar del Vallès aprovat el gener del 2016, hi apareix la fitxa ES-06/063 on s'hi diu que la Plaça Catalunya, el llac i l'escultura inspirada en temes marins forma part del nostre Patrimoni. La plaça, amb l'escultura -de l'artista Joan Coderch-, situada en el centre d'una bassa, és a la web de l'ajuntament, la qual cosa evidencia fins a quin punt és un referent del poble.

El consistori, de forma unilateral, decideix fer una intervenció en aquest element, passant per alt, el seu valor patrimonial. El projecte presentat proposa intervencions que vulneren el bé artístic esmentat, però el més greu, és que en l'execució de les obres apareixen canvis substancials que no es contemplaven en el projecte inicial, com un volum triangular d’obra per uns lavabos públics o un dau de formigó per ubicar-hi un joc d’aigua ja existent a la plaça. La intervenció executada NO respecta les característiques específiques de l'escultura i el seu entorn.

És per això que volem denunciar que la reforma duta a terme a la Plaça Catalunya vulnera el dret de tots els ciutadans de la vila a gaudir d'un bé patrimonial que queda malmès. Volem denunciar també, la manca de transparència de tot el procés, que sovint va acompanyada d'una retòrica populista i d'una improvisació en la realització del projecte que ens preocupa en gran manera.

Ens preguntem si serveix d'alguna cosa tenir un catàleg del Patrimoni Municipal. I ens preguntem també si, com a gent de Castellar, no tenim dret a poder gaudir d'un patrimoni protegit. Una majoria absoluta no avala un fer dictatorial i autoritari, és per això que els sotasignants mostrem el nostre rebuig a una actuació que ha tingut tants punts foscos. Exigim que els nostres polítics, escollits democràticament, vetllin pel patrimoni del nostre poble tal com el poble vol. Castellar no és casa seva, Castellar és casa de tots!


PLATAFORMA DE DEFENSA DEL PATRIMONI

També pots llegir:

La Balena de la Plaça de Catalunya (Ajuntament de Castellar)

06/02/2017 - Obres de reurbanització de la plaça Catalunya-parc lúdic d'aigua sense profunditat (Diputació de Barcelona)

22/06/2016 - La bassa de la plaça Catalunya es convertirà en un espai de jocs d'aigua al 2017 (L'Actual)

24/03/2017 - Comencen les obres de transformació de la bassa de la plaça de Catalunya en un espai de jocs d’aigua (Ajuntament de Castellar)

24/03/2017 - S'inicia la transformació de la plaça Catalunya (L'Actual)

28/03/2017 - Decidim demana que s'aturin les obres de la Plaça Catalunya (L'Actual)

30/03/2017 - Pepe González menteix sobre l'actuació a la plaça Catalunya (L'Actual)

01/04/2017 - Roda de premsa > L'oposició en bloc demana que s'aturin preventivament les obres de la plaça Catalunya‬

06/04/2017 - ERC Castellar, juntament amb PdeCAT i Decidim, demana l’aturada de les obres de la plaça Catalunya per vulneració del Patrimoni (Sabadell Noticies)

07/04/2017 - Els apòstols del "no"

21/0472017 - Salvem el llac i la balena (Opinió)

21/04/2017 - Les possibilitats de la Plaça de Catalunya (Opinió)

26/05/2017 - Plaça Catalunya encara (Opinió)

13/06/2017 - El PP demana explicacions sobre el nou quiosquet de la plaça Catalunya (L'Actual)

14/06/2017 - Porten a Patrimoni de la Generalitat l'actuació a la plaça Catalunya (L'Actual)

21/06/2017 - Decidim recorda que falta "una piscina d'estiu de dimensions a l'alçada del nombre d'habitants de Castellar (L'Actual)

28/06/2017 - La plaça Catalunya crispa el ple de juny - video del ple

29/06/2017 - Manifest sobre la Plaça Catalunya (Opinio)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada