Comunicat de la Plataforma Ciutadana pel Patrimoni de Castellar del Vallès sobre el catàleg de béns.

Tal com es va comprometre la Plataforma Castellar pel Patrimoni, el mes de juny es va entregar, en forma d'al·legació, un manifest que van signar 130 persones i 15 entitats de la vila. En aquest manifest es demanava que el catàleg de patrimoni es fes conjuntament amb l'actual revisió del Pla General (POUM). En aquest document es suggeria que es fes una pausa temporal a l'actual procés de revisió per refer tots els procediments necessaris i així poder adaptar la qualificació urbanística als béns patrimonials catalogats.

Des de la constitució de la Plataforma (el setembre de 2014), aquesta ha demanat a l'equip de govern municipal que la revisió del Catàleg es posi a disposició de la ciutadania a partir de processos participatius i exposicions públiques per tal de realitzar-ne tots els estudis, debats i modificacions necessàries. D'aquesta manera es garanteix l'elaboració de documents de qualitat per a la preservació del ric patrimoni cultural, arquitectònic i natural del municipi. La Plataforma també s'ha ofert a esdevenir col·laborador en el procés per ajudar els serveis tècnics de l'ajuntament en l'elaboració del Catàleg, ja que el col·lectiu està format per entitats i ciutadania especialistes en qüestions patrimonials.

El 9 de juliol de 2014 l'Ajuntament va convocar la Plataforma i va comunicar la seva intenció de tancar la revisió del Pla General amb el catàleg inclòs. En la reunió es va afirmar que de cara al Nadal de 2014 es faria una exposició pública amb la intenció de fer-ne un procés participatiu. En aquella reunió, la Plataforma va oferir-se per fer un seguiment del procés i per fer aportacions a la tasca que estaven realitzant les dues arquitectes municipals.

L'Ajuntament no ens havia tornat a citar fins al 17 de febrer, quan ens va comunicar que en el ple de febrer es volia portar a terme l'aprovació inicial del catàleg i que abans de les eleccions municipals volien tenir incloses les al·legacions que s'haguessin presentat.

Des de la Plataforma Castellar pel Patrimoni volem manifestar que:
  1. Lamentem que no s'hagin considerat les recomanacions que contenia el manifest que es va presentar en representació d'entitats i ciutadania, ja que aquest catàleg que es pretén aprovar no s'ha fet amb la participació de la població ni de les entitats.

  2. Denunciem l'incompliment dels compromisos que es van prendre a la reunió del 9 de juliol.

  3. Considerem que el catàleg que ara es vol dur a aprovació conté mancances molt importants i que cal esmenar-les abans de fer-ne l'exposició pública. Des de la Plataforma pensem que, a part de les dues arquitectes municipals que han hagut de fer la seva feina a corre-cuita, cal la implicació de la Regidoria de Cultura, així com la d'altres especialistes. D'altre banda creiem absolutament necessari poder contrastar el document amb observacions sobre el terreny, ja que és en el territori on es troba el patrimoni, i no als despatxos. 

  4. Denunciem que, en cap cas, com s'ha publicat al número 324 de l'Actual, la Plataforma pel Patrimoni ha estat vinculada amb el procés de creació del Catàleg ja que, malauradament, no ha pogut col•laborar amb les tècniques municipals.
I per tot això demanem:
  1. No iniciar la tramitació d'aquest expedient fins que no s'hagi dut a terme una revisió per part d'una comissió de persones especialistes en cultura, arqueologia, arquitectura, paisatge, etc.
  2. Fer una exposició pública i dur a terme un procés participatiu per rebre aportacions ciutadanes a la tasca tècnica elaborada.

Plataforma Ciutadana Castellar pel Patrimoni

1 comentari:

  1. Sóc una de les arquitectes redactores del Pla Especial del Catàleg dels béns a protegir de Castellar del Vallès, voldria desmentir l,afirmació feta en aquest comunicat, on es diu que la Plataforma pel Patrimoni no ha pogut col.laborar amb les tècniques municipals. Jo mateixa al mes de novembre em vaig posar amb contacte amb un representant de la Plataforma i els vaig fer arribar un llistat d,edificis catalogats, per tal que ens fessin aportacions amb nova documentació de l,Arxiu d,història de Castellar o d,altres fonts. A dia d,avui, 25 de febrer encara no hem rebut cap documentació ni apotacions.

    ResponElimina